Найсвіжіші новини

Як отримати консульські послуги українцям у Польщі: нові вимоги для чоловіків призовного віку

2024-07-03 11:37
В умовах війни та мобілізації українці, що перебувають за кордоном, зокрема в Польщі, стикаються з новими викликами щодо отримання консульських послуг. Нещодавні зміни до законодавства та інструкції Міністерства закордонних справ України (МЗС) вносять нові вимоги для чоловіків призовного віку, які хочуть скористатися консульськими послугами.

Консульські послуги для чоловіків призовного віку: що змінилося?

Незважаючи на поширені чутки, консульські послуги для українських чоловіків призовного віку у Польщі відновлено і вони можуть отримати необхідну допомогу. З 18 травня 2024 року закордонні дипломатичні установи України почали прийом заяв на вчинення консульських дій для чоловіків віком від 18 до 60 років. Це стало можливим завдяки оновленню нормативних документів та внесенню змін до інформаційно-комунікаційних систем, що дозволяє надавати послуги відповідно до нового Закону про мобілізацію.

Основні вимоги для отримання консульських послуг

Відтепер для отримання консульських послуг чоловікам призовного віку необхідно надати один із наступних документів:
  • Паперовий військово-обліковий документ (ВОД): це може бути посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.
  • Електронний військово-обліковий документ (е-ВОД): його можна сформувати в аплікації “РЕЗЕРВ+” після актуалізації власних даних в електронному кабінеті призовника.
Варто зазначити, що паперові документи будуть прийматися лише до моменту запуску електронного кабінету призовника. Після цього потрібно буде користуватися виключно е-ВОД, який має бути сформований не пізніше ніж за три дні до звернення до консульства.

Як отримати е-ВОД?

Електронний військово-обліковий документ є нововведенням, яке дозволяє швидко і зручно отримати підтвердження актуальності військово-облікових даних. Його можна сформувати самостійно за допомогою застосунку “РЕЗЕРВ+”, доступного для завантаження в Google Play та Apple Store. Цей документ відображається у смартфоні та містить перевірені дані з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
Для отримання консульської послуги е-ВОД має бути дійсним та актуальним, тобто сформованим не раніше ніж за три дні до звернення до консульської установи. Якщо ваш документ старший за три дні, його необхідно оновити в електронному кабінеті призовника.

Винятки з нових правил

Існують деякі випадки, коли військово-обліковий документ не потрібен для отримання консульських послуг:
  1. Оформлення посвідчення особи на повернення в Україну (так званий "білий паспорт").
  2. Консульські дії в інтересах дитини, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства.
  3. Звернення за консульською послугою від арештованих або позбавлених волі громадян України.

Тимчасові рішення та альтернативні опції

У разі, якщо електронний кабінет призовника ще не запрацював, або у вас немає паперового документа, ви можете скористатися тимчасовою альтернативою. Зокрема, можна стати на тимчасовий консульський облік чи оновити свої дані в консульському обліку. Це дозволить подати заяву на отримання консульської послуги навіть без е-ВОД або ВОД.
Якщо у вас є дозвіл на проживання в іноземній державі, до документів для взяття на облік потрібно додати копію цього дозволу.

Що варто знати українцям у Польщі?

Українці, які тимчасово перебувають у Польщі, повинні враховувати нові вимоги при зверненні до консульських установ. Забезпечення актуальності військово-облікових документів — це необхідний крок для отримання консульських послуг, що допоможе уникнути проблем і затримок. Не забувайте оновлювати свої дані та дотримуватися вимог, щоб забезпечити себе необхідною підтримкою.

Висновок

Нові правила щодо отримання консульських послуг для українців призовного віку в Польщі спрямовані на упорядкування процесу і забезпечення належної перевірки документів. Це дозволить підвищити ефективність і оперативність надання послуг, забезпечивши належну підтримку українцям за кордоном.